BLADMUZIEK (77)
Winter 2022
door Pieter Kuijper


Een nieuwe lente, een nieuw geluid. Maar wat te doen in de winter als de vergankelijke herfstklanken al zijn weggestorven?
Ik neem mijn toevlucht tot een los/vast verhaal en een serie problemen waarin geen onderling verband valt te bespeuren.
Eerst het verhaal. In De Problemist schrijf ik vaak over muzikanten die me aanstaan. Deze keer doe ik dat ook in Bladmuziek, de rubriek heet immers niet voor niets zo. We hebben het kapoentje zojuist achter de kiezen en het rendier is al onderweg. Oftewel, ik ga ditmaal een vedette uit het kerstrepertoire aan bespreking blootstellen. Wie uit de hitparade zal ik kiezen?
Mahaliah Jackson en Piet Veerman met hun ‘Silent Night’? Ik heb niks tegen de grote gospelares en Volendam kan ik beter te vriend houden, maar nee. Mariah Carey dan misschien vanwege haar ‘All I want for Christmas’, nee, echt niks voor mij.
Of wordt het Sir Neville Gardiner en zijn interpretatie van Jauchzet Frohlocket uit het Weihnachtsoratorium? Mij te Bachig.
Ook Chris Rea met zijn ‘Driving Home’ en de ‘Sleighride’ van het orkest Leroy Anderson vallen af, en zowel Rosey Clooney als haar ‘Little Drummer Boy’ kan ik niet goed uitstaan. De Silver Bells van good old Doris Day en de Chestnuts van King Cole scoren evenmin. En zo kan ik nog even doorgaan. Van ‘O Denneboom’ en ‘Komt Allen Tezamen’ ken ik uit mijn prille jeugd de versie van Kees Deenik, en die wrijft het er in. Ook Old Blue Eyes valt af, met zijn ‘Have yourself a merry little Christmas’ Nee ik kom uit bij twee nummers die wat mij betreft boven het winterse maaiveld uitsteken. De piek! Je ziet ze op de foto’s.

De olijke crooner Dean Martin is springerig op dreef in zijn ‘Christmas Blues’ en ons eigen multitalent Fay Lovsky vind ik de absolute uitblinker, met ‘Christmas was a Friend of Mine’. In 1981 bereikte ze wat mij betreft het plafond van de kersthits.
Die Fay Lovsky (eigenlijk Fay Luyendijk, Leiden 1955) is voor heel wat dammers een onbekende naam, maar als je je Wikipedia er op naslaat dan sta je toch versteld van wat ze allemaal heeft gepresteerd. Haar zingende zaag op het plaatje zal ongetwijfeld vertroostend werken wanneer je vastloopt met het oplossen van een van de damopgaven hieronder.

Op drie na alle puzzels die ik je hier voorleg zijn vervaardigd in de periode 2017 t/m 2020, tijdens mijn Hoornse levensfase.
Alles negen tegen negen schijven, je zou kunnen proberen ze uit het broze bolletje op te lossen, zonder materiaalgebruik.
Ik heb braaf gepoogd om al te onaangenaam ogende plaatjes te vermijden. Waarmee niet is gesuggereerd dat het allemaal eitjes zijn, dat is een soort voedsel dat bij het winterseizoen niet past. Maar bij de kerstboom hoef je elkaar niet te ontzien.
Het vinden van het combinatieve gedeelte is meestal niet moeilijk, nee de werkelijke bottleneck is om op eigen denkkracht uit te vissen hoe het daarna precies = scherp afloopt.

http://www.damclubpurmerend.nl/pdn/77/22Q4_01.PDN
http://www.damclubpurmerend.nl/pdn/77/22Q4_02.PDN
http://www.damclubpurmerend.nl/pdn/77/22Q4_03.PDN
1. Het Parool 2. VNHD 3. De Problemist


De drie eerste dia’s tonen ouwetjes, die ik reken tot mijn beter gelukte producten in de categorie negen om negen.. Nummertje 1 heeft als publicatiebron Het Parool (de uitstekende damrubriek van S. Nikhila) en dateert van 18 april 1987, nota bene het Paasweekend. De middelste van de drie was voor het eerst te zien als nieuwjaarswens in De Problemist van februari 2006 en plaatje nr 3 is geplukt uit de Verenigde Noord-Hollandse Dagbladen, de tijd dat Eric van Dusseldorp daar de scepter zwaaide, geplaatst op 10 januari 2009.

http://www.damclubpurmerend.nl/pdn/77/22Q4_04.PDN
http://www.damclubpurmerend.nl/pdn/77/22Q4_05.PDN
http://www.damclubpurmerend.nl/pdn/77/22Q4_06.PDN
4. 3 april 2017 5. 15 juli 2017 6. 15 april 2018


De oplossingen word je dus geacht zelf op te sporen. Mochten je daarvoor de fut, de moed en de paardenkracht ontbreken, in dat geval van uiterste nood is er de vertroostende press-button. De combinatie naar dam in diagram 4 is geen lastige, maar het blind vinden van het afspel lijkt me een kluif, althans een goeie oefening. Ook dia 5 is voor zelfredzaamheid niet bepaald de meest bemoedigende, ik adviseer je om te grijpen naar een dwangzet als opstarter, als zwart wegloopt zijn zijn rapen gaar en dus mag je zoeken naar een noodsprong. Misschien een ietsje simpeler zijn de nummers 6 en 7, alhoewel… En trouwe lezers van Bladmuziek beloon ik met een tip: bij het laatste duootje zul je bekende contouren tegenkomen.
Ik zeg: handjes op de rug en gaan met die banaan!

http://www.damclubpurmerend.nl/pdn/77/22Q4_07.PDN
http://www.damclubpurmerend.nl/pdn/77/22Q4_08.PDN
http://www.damclubpurmerend.nl/pdn/77/22Q4_09.PDN
7. 22 januari 2019 8. 2 augustus 2019 9. 21 augustus 2020


Succes er mee. Fijne feestdagen, en een hartelijke groet. Tot in het nieuwe jaar!
Pieter